Przepis na zupę szpinakową 📖
Przepis na zupę szpinakową:Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju
- 500 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: gałązka świeżego koperku lub natki pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je przez około 5 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj szpinak do garnka i gotuj go przez kilka minut, aż zmięknie. W międzyczasie możesz go od czasu do czasu zamieszać.
3. Do garnka dodaj bulion warzywny i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i pozostaw zupę do gotowania na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby aromaty się przegryzły.
4. Po upływie czasu dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem według swojego gustu.
5. Przełóż zupę do miseczek i udekoruj gałązką świeżego koperku lub natki pietruszki.
6. Zupa szpinakowa jest gotowa do podania. Możesz serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!