Przepis na zupa szpinakowa 📖

Składniki:

- 500 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do posypania

Przygotowanie:

1. Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać.

2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle w garnku.

3. Dodać mąkę i całość razem podsmażyć.

4. Wlać bulion, dodać szpinak i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

5. Zupę zmiksować na gładką masę, dodać śmietanę i ponownie zagotować.

6. Doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać gałką muszkatołową i podawać.

Podobne przepisy

zupę szpinakową
tartę szpinakową
babkę szpinakową
lasagne szpinakowa
zupe szpinakowa krem