Przepis na zupa szpinakowa 📖
Składniki:- 500 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do posypania
Przygotowanie:
1. Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać.
2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle w garnku.
3. Dodać mąkę i całość razem podsmażyć.
4. Wlać bulion, dodać szpinak i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Zupę zmiksować na gładką masę, dodać śmietanę i ponownie zagotować.
6. Doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać gałką muszkatołową i podawać.