Przepis na lasagne z beszamelem 📖
Oto przepis na tradycyjną lasagnę z beszamelem:Składniki:
- 1 paczka płatków lasagnowych
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego bazylii
- 250 g sera mozzarella, startego
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż, aż mięso będzie dobrze zrumienione i przestanie być surowe.
2. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
3. W międzyczasie, sporządź beszamelowy sos: na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i intensywnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
4. W dużym garnku gotuj płatki lasagnowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
5. Do naczynia żaroodpornego na spód nałóż jedną warstwę płatków lasagnowych. Następnie dodaj połowę mięsnego sosu, a na to równą ilość beszamelu. Posyp startą mozzarellą. Powtarzaj warstwienie, aż skończą się składniki, zaczynając i kończąc warstwą płatków lasagnowych.
6. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty i ser mocno się roztopi.
7. Po upieczeniu lasagna, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie pokrój na porcje i podawaj ciepłe.
Smacznego!