Przepis na lasagne z mięsem mielonym 📖
Oto prosty przepis na lasagnę z mięsem mielonym:Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 duże cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 250 g makaronu lasagne
- 500 ml beszamelu (możesz go przygotować samodzielnie lub użyć gotowego sosu beszamelowego)
- 150 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, często mieszając, aż się zarumieni i będzie dobrze ugotowane.
3. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na niskim ogniu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
4. W międzyczasie gotuj makaron lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu osącz go z wody i odstaw na bok.
5. Przygotuj sos beszamelowy lub podgrzej gotowy sos beszamelowy.
6. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę mięsnego sosu, następnie na niej równomiernie rozłóż płaty makaronu lasagne.
7. Powtarzaj warstwienie aż do zakończenia składników - warstwa mięsa, warstwa makaronu, sos beszamelowy - aż skończą się wszystkie składniki.
8. Na wierzchu posyp całość startym żółtym serem.
9. Piecz lasagnę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ser się rozpuści i wierzch będzie złocisty.
10. Po upieczeniu, wyjmij lasagnę z piekarnika i daj jej chwilę odpocząć przed podaniem. Pokrój na porcje i podawaj ciepłe.
Smacznego!