Przepis na lasagne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 📖
Przepis na lasagnę z mięsem mielonym i sosem pomidorowym:Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 słoik sosu pomidorowego (ok. 500 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g makaronu lasagne
- 200 g sera mozzarella, startego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę, czosnek i marchewkę przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zrumieni.
3. Dodaj sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
4. W międzyczasie ugotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron i pozostaw go na boku.
5. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsnego ragout na dnie. Następnie ułóż warstwę makaronu lasagne na wierzchu. Powtarzaj te warstwy na zmianę, kończąc warstwą makaronu.
6. Na wierzch posyp startym serem mozzarella.
7. Piecz lasagnę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i będzie lekko zrumieniony.
8. Wyjmij z piekarnika i pozwól lekko przestygnąć przed podaniem.
Smacznego!