Przepis na lasagne ze szpinakiem i miesem mielonym 📖
Składniki:- 10-12 płatów makaronu lasagne
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 250 g sera ricotta lub twarogu
- 200 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj płaty makaronu lasagne według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, i podsmażaj na średnim ogniu, aż staną się one złote i miękkie.
4. Dodaj mięso mielone do patelni i smaż, mieszając, aż się zrumieni.
5. Dodaj przecier pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
6. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, rozmroź go według instrukcji na opakowaniu. Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj go i usunij twarde łodyżki.
7. Jeśli używasz szpinaku świeżego, opłucz go wodą i dodaj do patelni z mięsem mielonym. Smaż, mieszając, aż szpinak zmięknie.
8. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę płatów makaronu lasagne, a następnie równomiernie rozprowadź jedną trzecią mięsnego nadzienia.
9. Dodaj łyżkę sera ricotta lub twarogu i równomiernie rozprowadź po mięsnym nadzieniu.
10. Powtórz warstwy makaronu, mięsnego nadzienia i sera ricotta/twarogu jeszcze dwukrotnie.
11. Na wierzchu ostatniej warstwy makaronu posyp startym serem mozzarella.
12. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową i wstaw je do piekarnika na około 30-35 minut.
13. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz jeszcze przez około 10 minut, aż ser na wierzchu nabierze pięknego złotego koloru.
14. Wyjmij lasagne z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
15. Pokrój lasagne na porcje i podawaj ciepłe. Smacznego!