Przepis na lasagne z passata 📖

Składniki:
- 9-12 płatów makaronu lasagne
- 700 ml passaty pomidorowej
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g sera mozzarella, startego
- 100 g sera parmezan, starty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka świeżego bazylii, posiekana
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż ją na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zaczną się uwalniać aromaty.
2. Dodaj mielone mięso do patelni i smaż je, mieszając, aż się dobrze zrumieni.
3. Dodaj passatę pomidorową, oregano i tymianek do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut. Możesz dodać trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
4. W osobnym garnku zagotuj wodę i ugotuj płaty makaronu lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź makaron.
5. Do prostokątnego naczynia żaroodpornego nałóż warstwę sosu mięsnego. Na sosie ułóż płaty makaronu, tak aby nie zachodziły na siebie. Posyp makaron warstwą startej mozzarelli i parmezanu.
6. Powtórz warstwienie, aż skończą się składniki, zakończając na warstwie sera.
7. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz lasagnę w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ser się rozpuści i lasagna będzie dobrze przypieczona na wierzchu.
8. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp lasagnę posiekaną bazylią przed podaniem.

Po tym czasie lasagna będzie gotowa do podania. Można ją podawać jako danie główne z dodatkiem sałatki lub kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!

Podobne przepisy

passata
spaghetti bolognese z passata
obiad z passata pomidorowa
passata pomidorowa makaron
sos do lasagne