Przepis na lasagne ze szpinakiem i twarogiem 📖
Składniki:- 12-16 płatów lasagne
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 500g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 250g sera twarogowego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400g przecieru pomidorowego
- 400g passaty pomidorowej
- 200g startego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Płaty lasagne gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odsącz i odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smażąc je na złoty kolor.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż stanie się brązowe. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Dodaj szpinak do mięsa mielonego i smaż przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
5. W osobnym garnku podgrzej przecier pomidorowy i passatę pomidorową.
6. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: płaty lasagne, mięso z szpinakiem, sos pomidorowy, twaróg, starty ser. Powtarzaj ten proces do zakończenia składników. Na górze powinna być warstwa startego sera.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż wierzch zbrązowieje i ser się roztopi.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.
9. Kiedy lasagne trochę przestygnie, pokrój na porcje i podawaj ciepłe. Smacznego!