Przepis na łatwy zimne nóżki 📖

Przepis na łatwe zimne nóżki:

Składniki:
- 2-3 kg wieprzowych nóżek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 liście laurowe
- woda

Wykonanie:
1. Nóżki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj nóżki i gotuj przez około 2-3 minuty.
3. Odcedź nóżki i wyrzuć wodę z garnka.
4. Wróć nóżki do garnka i zalej je świeżą wodą, tak aby przykryła je całkowicie.
5. Dodaj pokrojone w kostkę cebule i czosnek, musztardę, ocet, sól, pieprz, majeranek i liście laurowe.
6. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso stanie się miękkie i oddzieli się od kości.
7. Po ugotowaniu wyjmij nóżki z bulionu i przełóż do dużej miski.
8. Bulion odstaw na bok.
9. Nóżki zostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż je do lodówki na minimum 6 godzin lub najlepiej na całą noc.
10. Podawaj zimne nóżki pokrojone na plastry, polane wywarowym sosem i podane z chrzanem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zimne nóżki
galareta zimne nozki
zimne nozki z kurczakiem
zimne nóżki do słoików
zimne nóżki z wołowiny