Przepis na lazanię z mięsem 📖
Oto prosty przepis na lazanię z mięsem:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 300g makaronu lasagne
- 250g sera mozzarella, startego
Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie złociste.
3. Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, tymianek, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
4. W międzyczasie gotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu, ale krócej o 2-3 minuty, aby był al dente. Odcedź.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
6. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż jedną warstwę makaronu lasagne.
7. Następnie nałóż część mięsnego sosu i posyp startą mozzarellą. Powtarzaj te warstwy, aż skończą się składniki.
8. Na górze powinna być warstwa sera mozzarella.
9. Piecz lasagnę w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż ser będzie złocisty i zapiekany.
10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!