Przepis na leczo chorizo 📖
Leczo chorizo – przepis:Składniki:
- 2 kiełbaski chorizo, pokrojone na plastry
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w paski
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną kiełbaskę chorizo i podsmaż ją przez kilka minut, aż stanie się chrupiąca. Następnie wyjmij ją z patelni i odłóż na bok.
2. W tej samej patelni, w której smażyłeś chorizo, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pokrojone papryki do patelni i smaż je razem z cebulą i czosnkiem przez 5-7 minut, aż zaczną się mięknąć.
4. Dodaj passatę pomidorową, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku i suszone oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej gęste danie, możesz dodać bulion warzywny. Dokładnie wymieszaj.
5. Gotuj na niskim ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły i sos zgęstniał.
6. Gdy sos jest gotowy, dodaj podsmażone chorizo i wymieszaj.
7. Możesz podawać leczo gorące, samodzielnie lub jako dodatek do ryżu lub kaszy. Smacznego!