Przepis na leczo cukinii 📖
Leczo z cukinii to proste i smaczne danie. Oto przepis:Składniki:
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
2. Cukinie, papryki oraz pomidory umyj. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój w drobne paski. Cukinie oraz pomidory pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej.
4. Wrzuć do gorącego oleju cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze przez około 5 minut, aż papryka zmięknie nieco.
6. Następnie dodaj cukinie, pomidory oraz przyprawy (słodka i ostra papryka, sól i pieprz) do garnka. Dokładnie wymieszaj.
7. Redukuj ogień i przykryj garnek pokrywką. Duś leczo na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nadal lekko chrupiące.
8. Leczo podawaj ciepłe jako danie główne. Można je również podać jako dodatek do kaszy, ryżu lub mięsa.
Smacznego!