Przepis na leczo do słoików z pieczarkami 📖

Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paseczki.
2. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
3. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmażaj na średnim ogniu do momentu, aż stanie się lekko przezroczysta.
5. Dodaj czosnek i paprykę do garnka. Smaż przez około 5 minut, aż papryka lekko zmięknie.
6. Następnie dodaj pieczarki i smaż jeszcze około 5 minut.
7. Dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem. Dopraw paprykę i pieczarki papryką w proszku, suszonym oregano, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
8. Przykryj garnek i gotuj leczo na niskim ogniu przez około 30-40 minut, aż papryka będzie miękka.
9. Po ugotowaniu, sprawdź i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
10. Gorącą mieszankę przełóż do słoików, szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw do ostygnięcia.

Leczo w słoikach można przechowywać w lodówce przez około 1-2 tygodnie. Może być smarowane na kromki chleba lub wykorzystane jako dodatek do różnych potraw. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z cukinii do słoików
leczo do słoików z cukinią
leczo warzywne do słoików
leczo do słoików bez pasteryzowania
leczo z cukinii na zimę do słoików