Przepis na leczo z cukinii do słoików 📖

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cukinię pokrój w kostkę, cebule, papryki i pomidory - w paski.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek na złoty kolor.
3. Dodaj paprykę i smaż przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Następnie dorzuć cukinię i dusz, aż trochę odparuje.
5. Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Pokrojone pomidory dodaj na końcu i krótko podduś, aż się lekko rozpadną.
7. Po kilku minutach gotowania leczo gotowe do rozłożenia do słoików.
8. Słoiki należy uprzednio przygotować, poprzez ich umycie i wstawienie do piekarnika na kilka minut, aby się rozgrzały.
9. Gorące leczo nakładamy do słoików, zamykamy je i odwracamy do góry dnem. W ten sposób utworzymy szczelne zamknięcie.
10. Słoiki odkładamy do góry dnem na 24 godziny, aby się schłodziły i stworzył się próżniowy efekt.

Gotowe słoiki z leczem można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z cukinii na zimę do słoików
leczo do słoików z cukinią
leczo warzywne do słoików
leczo do słoików bez pasteryzowania
leczo do słoików z pieczarkami