Przepis na leczo karkówka 📖
Składniki:- 500g karkówki,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Następnie wyjmij mięso z patelni.
2. Cebulę posiekaj, a papryki pokrój w paseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i czosnek, smażając wszystko przez kilka minut.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do warzyw na patelnię.
5. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, aż pomidory zmiękną.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
7. Wrzuć do sosu mięso i dusz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż karkówka będzie miękka i soczysta.
8. Podawaj leczo gorące, możesz je zjeść samodzielnie lub jako dodatek do ryżu lub kaszy.
Smacznego!