Przepis na leczo składniki 📖

Leczo to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto składniki, które będą Ci potrzebne:

- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w paski
- 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
- 400 g ugotowanych pomidorów (możesz użyć krojonych z puszki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia

Instrukcje:

1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż je przez kilka minut aż zmiękną.

2. Dodaj papryki, marchewki i cukinie do garnka. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

3. Dodaj ugotowane pomidory, słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano i bazylię do garnka. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Mieszaj wszystko razem.

4. Zmniejsz ogień i gotuj leczo pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszaj, aby zapobiec przywieraniu do dna garnka.

5. Po ugotowaniu danie jest gotowe do podania. Możesz je podać jako samodzielne danie, lub jako dodatek do ryżu lub pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

skladniki
tortille składniki
tiramisu skladniki
tartę składniki
lasagne składniki