Przepis na leczo warzywne z cukinią 📖

Składniki:
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów w krojonych puszce
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta cukru, świeże zioła (np. natka pietruszki)

Przygotowanie:
1. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
4. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż zmiękną.
5. Dodaj pokrojone cukinie i papryki. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
6. Dodaj pomidory z puszki, posyp słodką papryką w proszku, dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, możesz dodać szczyptę cukru.
7. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Na koniec, jeśli chcesz, posyp leczo posiekanymi świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki.
9. Leczo warzywne z cukinią podawaj jako danie główne lub jako dodatek do ryżu lub kaszy.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo warzywne
leczo warzywne do słoików
leczo warzywne dietetyczne
leczo warzywne z kiełbasą
leczo z cukinia