Przepis na leczo warzywne z kiełbasą 📖

Składniki:
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: papryka w proszku i zioła (np. oregano, bazylia)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
3. Ziemniaki, marchewki i cukinie obierz i pokrój w kostkę.
4. Kiełbasę pokrój na plastry.
5. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej.
6. Wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli.
7. Dodaj marchewki i smaż przez około 5 minut.
8. Następnie dodaj papryki, ziemniaki i cukinie. Smaż wszystko razem przez 10 minut.
9. Do warzyw dodaj pomidory krojone wraz z sokiem z puszki, mieszaj.
10. Dopraw leczo solą, pieprzem oraz ewentualnie papryką w proszku i ziołami.
11. Dodaj plastry kiełbasy do warzyw i całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż składniki będą miękkie i soczyste.
12. Sprawdź smak, ewentualnie dopraw do gustu.
13. Podawaj leczo warzywne z kiełbasą jako danie główne, np. z chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo warzywne
leczo warzywne do słoików
leczo warzywne dietetyczne
leczo warzywne z cukinią
tradycyjne leczo z kiełbasą