Przepis na leczo z cukinią kiełbasą i papryką 📖

Składniki:
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- ok. 300 g kiełbasy
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Cukinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę i papryki również pokrój w drobną kostkę.
2. Kiełbasę pokrój na plasterki lub półplasterki.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż zmiękną.
4. Dodaj papryki i smaż przez około 5 minut, aż trochę zmiękną.
5. Dodaj kiełbasę i cukinię, smaż wszystko razem przez około 10-12 minut, aż kiełbasa się zarumieni, a cukinia zmięknie.
6. W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do patelni i smaż jeszcze przez około 5 minut.
7. Dopraw całość solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym oregano. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
8. Leczo może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakuje zarówno jako główne danie, jak i dodatek do mięsa lub ryb.
9. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z cukinią kiełbasą i papryką i pieczarkami
leczo z cukinią kiełbasą i papryką i pieczarkami ania gotuję
leczo cukinia papryka
leczo papryka cukinia
leczo z kiełbasą i cukinią