Przepis na leczo z cukinią kiełbasą i pieczarkami 📖
Składniki:- 2 średnie cukinie
- 200g kiełbasy
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Kiełbasę pokrój na plasterki, a papryki oraz cukinie w kostkę.
3. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
4. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem przez około 2-3 minuty.
5. Dodaj kiełbasę i smaż, aż się lekko zarumieni.
6. Następnie dodaj papryki i cukinię, smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
8. Dodaj pomidory z puszki, sól, pieprz, słodką paprykę oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
9. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż leczo zgęstnieje.
10. Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki.
Leczo z cukinią, kiełbasą i pieczarkami jest gotowe! Smacznego!