Przepis na leczo z fasoli 📖

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g krojonego pomidora z puszki
- 400g ugotowanej czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeży koper lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Papryki umyć, usunąć nasiona i pokroić w paski.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie miękka i delikatnie się zeszkli.
3. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty.
4. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodać krojone pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
6. Gotować przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Dodać ugotowaną fasolę i dokładnie wymieszać.
8. Podgrzewać przez około 5 minut, aby wszystkie składniki się połączyły i danie się zagotowało.
9. Leczo można podać na ciepło, posypane świeżo posiekanym koprem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit brownie z fasoli
danie z fasoli jaś
pasztet z fasoli jaś
burger z fasoli
deser z fasoli