Przepis na leczo z pieczarkami i kiełbasą 📖

Składniki:
- 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 papryki (czerwona i zielona), pokrojone w kostkę
- 2 średniej wielkości kiełbasy, pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Na dużą patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go na średnim ogniu.
2. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dorzucamy kiełbasę i pieczarki, smażymy przez około 5 minut, aż się zrumienią.
4. Dodajemy pokrojone papryki i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
5. Wsypujemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i oregano, mieszamy.
6. Następnie dodajemy krojone pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Przykrywamy patelnię i gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż papryka będzie miękka.
8. Leczo można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Może być świetnym dodatkiem do pieczywa lub jako danie główne samodzielnie.

Podobne przepisy

leczo z kiełbasą i pieczarkami
leczo z cukinią kiełbasą i pieczarkami
leczo z cukinią i pieczarkami i kiełbasą
leczo z cukinią kiełbasą i papryką i pieczarkami
leczo z cukinią kiełbasą i papryką i pieczarkami ania gotuję