Przepis na leczo z szynki 📖

Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kawałków szynki
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:
1. Cebulę i papryki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę.
2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i dodaj cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż zmięknie.
3. Następnie dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Kiedy papryki zmiękną, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni.
5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę.
6. Wsyp passatę pomidorową, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.
7. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż smaki się przegryzą i sos zgęstnieje.
8. Leczo z szynką podawaj na gorąco, najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

mielone szynki
mielone z szynki
gulasz z szynki
strogonowa z szynki
roladki z szynki