Przepis na leniwe bez twarogu 📖
Przepis na leniwe bez twarogu:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier pudru (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i wystudź.
2. Ostudzone ziemniaki przetrzyj przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Do ziemniaków dodaj jajka, masło, mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
4. Na stolnicy posyp dużej ilości mąki i na niej wałkuj ciasto na grubość około 2 cm.
5. Następnie nożem odkrawaj kawałki ciasta o długości około 4-5 cm i lekko je spłaszczaj.
6. Wrzuć przygotowane kluski do osolonego wrzątku i gotuj przez około 10-15 minut, aż wyłonią się na powierzchnię.
7. Gotowe leniwe wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!