Przepis na leniwe bezglutenowe 📖
Oto przepis na leniwe bezglutenowe:Składniki:
- 500g serka twarogowego (bezglutenowego)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (bezglutenowej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj serek twarogowy z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną, ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolitą masę bez grudek.
3. Na dużą patelnię dodaj tłuszcz do smażenia i rozgrzej go na średnim ogniu.
4. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i wrzucaj je na rozgrzaną patelnię. Formuj niewielkie placuszki o średnicy około 5-7 cm.
5. Smaż leniwe z obu stron na złoty kolor. Możesz smażyć kilka na raz, ale pamiętaj, aby zachować odpowiednią odległość między nimi.
6. Po usmażeniu odłóż leniwe na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sugeruję podanie leniwych bezglutenowych na ciepło, np. z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana, jogurt lub owocami. Smacznego!