Przepis na leniwe pierogi z ziemniakami 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- sól
- cukier
- bułka tarta
- masło
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i ostudź.
2. Zimne ziemniaki zgnieć na puree.
3. Do miski dodaj przestudzone puree ziemniaczane, jajko oraz mąkę. Dopraw solą i szczyptą cukru.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
5. Na stolnicy posyp bułką tartą. Z ciasta ziemniaczanego formuj wałek o grubości około 2 cm.
6. Następnie odłamuj kawałki ciasta o długości około 3-4 cm.
7. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej porcjami przygotowane leniwe pierogi.
8. Gotuj pierogi, aż wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij je łyżką cedzakową.
9. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż pierogi na rumiano z obu stron.
10. Podawaj gorące, polane roztopionym masłem lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak skwarki, posiekana cebulka czy śmietana.
Smacznego!