Przepis na leniwe pierożki 📖

Przepis na leniwe pierożki:

Składniki:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki masła (do podania)
- opcjonalnie: dżem, cukier puder (do podania)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajko, cukier i szczyptę soli.
2. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto ręką lub drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
3. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
4. Podziel ciasto na niewielkie części i uformuj z nich małe kulki.
5. Przenieś pierożki do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj je na małym ogniu przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
6. Wyłóż gotowe pierożki na talerz i polać masłem.
7. Podawaj leniwe pierożki ciepłe, samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dżemu i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

japońskie pierożki
pierożki calzone
pierożki gruzińskie
pierożki greckie
pierożki japońskie