Przepis na lidl bezy 📖
Przepis na Lidl bezy:Składniki:
- 4 białka jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W misce ubij białka jajek na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.
2. Stopniowo dodawaj cukier do ubijanych białek, kontynuując ubijanie aż do momentu, gdy masa będzie gładka i błyszcząca.
3. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszając je z masą.
4. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz również użyć torebeczek cukierniczych, aby stworzyć małe biszkopty.
5. Przesuń masę do torebki cukierniczej i wyciśnij na przygotowaną blachę niewielkie biszkopty. Możesz również użyć łyżki do formowania mniejszych porcji masy.
6. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku do temperatury 120°C przez około 60-90 minut, aż staną się chrupiące i delikatnie złotawe.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, pozostaw bezy w środku do ostygnięcia.
Twoje Lidl bezy są gotowe! Możesz je podać samodzielnie lub wykorzystać jako dekorację do innych deserów, takich jak musy, serniki czy owoce. Smacznego!