Przepis na lizaki z kurczaka 📖

Przepis na lizaki z kurczaka:

Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój go na długie i wąskie paski.
2. Wymieszaj mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę na płaskim talerzu.
3. Roztrzep jajka w oddzielnej misce.
4. Każdy pasek z kurczaka obtocz najpierw w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej, zapewniając równomierne pokrycie.
5. Na patelni rozgrzej olej. Smaż lizaki z kurczaka na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące z każdej strony. Zajmie to około 3-4 minut na każdą stronę.
6. Po usmażeniu odłóż lizaki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Serwuj lizaki z kurczaka gorące jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Możesz je podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub barbecue.

Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka jak z kfc
kurczaka bac bo
kurczaka
kurczaka ryz
kurczaka kfc