Przepis na lody czekoladowe w domu 📖

Oto przepis na domowe lody czekoladowe:

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 400ml śmietanki kremówki
- 200ml mleka
- 100g cukru
- 4 żółtka jajek
- opcjonalnie posypki do dekoracji

Instrukcje:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia.
2. W rondelku podgrzać mleko do momentu, gdy zacznie się gotować. Zdjąć z ognia.
3. W osobnym naczyniu żółtka roztrzepać z cukrem, aż masa będzie gładka.
4. Powoli wlewać ciepłe mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając.
5. Dodać roztopioną czekoladę do jajecznej mieszanki i dokładnie wymieszać.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
7. Delikatnie połączyć ubitą śmietankę z masą czekoladową, wykonując ruchy łagodne od dołu.
8. Masę przełożyć do naczynia do lodów, przykryć i wstawić do zamrażarki na około 4-6 godzin, aż lody się zamrożą.
9. Na koniec można lody czekoladowe wydobyć z naczynia i udekorować ulubionymi posypkami, jak bita śmietana, posiekane orzechy lub bita czekolada.
10. Podawać lody czekoladowe w miseczkach, w gofrze lub w rożku.

Smacznego!

Podobne przepisy

lody tajskie w domu
czekoladowe lody
lody czekoladowe bez śmietany
domowe lody czekoladowe
lody czekoladowe z czekolady