Przepis na lody keto 📖
Oto prosty przepis na lody keto:Składniki:
- 400 ml gęstej śmietany kremówki
- 4 żółtka jajek
- 60 g erytrytolu (lub innego niskokalorycznego słodzika)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W rondlu podgrzewaj śmietanę kremówkę na małym ogniu.
2. W oddzielnym naczyniu ubij żółtka jajek razem z erytrytolem, aż masa stanie się kremowa.
3. Następnie dodaj ubite żółtka stopniowo do podgrzewanej śmietany, ciągle mieszając.
4. Kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje.
5. Zdejmij rondel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszając.
6. Zostaw masę do ostygnięcia, a następnie przełóż ją do foremek na lody.
7. Umieść foremki w zamrażarce na około 4 godziny lub do momentu, gdy lody stwardnieją.
8. Po zamrożeniu lody keto są gotowe do spożycia. Smacznego!