Przepis na lody proteinowe 📖
Oto prosty przepis na lody proteinowe:Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki białka jajka (około 4 jajka)
- 2 łyżki naturalnego proszku proteinowego o dowolnym smaku (na przykład waniliowego)
- 1/4 szklanki miodu lub dowolnego słodzika (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Wymieszaj mleko kokosowe, białka jajka, proszek proteinowy, miód (lub słodzik) oraz ekstrakt z wanilii w blenderze. Blenduj aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i konsystencja będzie jednolita.
2. Przelej mieszankę do miski i przykryj ją folią spożywczą. Umieść w zamrażarce i pozostaw na około 4-6 godzin, aż masa zamarznie.
3. Co jakiś czas, co około 1-2 godziny, wyjmij lody z zamrażarki i energicznie wymieszaj je łyżką lub mieszadłem. To pomoże zapobiec powstawaniu dużych kryształów lodu i nada smaku lodom lekkiej i puszystej konsystencji.
4. Kontynuuj mrożenie lodów przez kolejne 4-6 godzin lub do momentu, aż będą odpowiednio twarde.
5. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki i pozostaw na kilka minut, aby trochę rozmiękły. Następnie jeśli chcesz, podawaj je w miseczkach lub w wafelku i udekoruj ulubionymi owocami, orzechami lub posypką.
Smacznego!