Przepis na lody śmietankowe z jajek 📖

Składniki:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. W misce umieść żółtka oraz cukier. Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, aż powstanie gładka masa.
2. W rondelku podgrzej śmietankę do momentu, gdy zacznie wrzeć. Nie doprowadzaj do zagotowania.
3. Stopniowo wlej gorącą śmietankę do miski z żółtkami i cukrem, stale mieszając.
4. Przełóż wszystko z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzaj do zagotowania!
5. Gdy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gładkiego sosu, odstaw rondel z ognia.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie dokładnie wymieszaj.
7. Odstaw masę na czas aż całkowicie ostygnie, a następnie przełóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.
8. Co 30 minut przez pierwsze 2 godziny, wyjmij miskę z zamrażarki i dokładnie wymieszaj lody za pomocą miksera lub trzepaczki ręcznej, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
9. Po upływie 3 godzin lody są gotowe do podania. Możesz je podać w pucharkach lub wafelkach. Smacznego!

Podobne przepisy

lody śmietankowe bez jajek
śmietankowe lody
lody śmietankowe
lody śmietankowe mlekiem
lody śmietankowe bez maszynki