Przepis na lody śmietankowe z maszynki 📖

Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka jajek

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy, mieszając aż do momentu, gdy cukier się rozpuści.
2. W misce ubijamy żółtka jajek na gęstą masę.
3. Stopniowo dodajemy podgrzaną mieszankę mleczno-śmietankową do żółtek, cały czas mieszając.
4. Przekładamy całą masę z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Często mieszamy, aż do momentu, gdy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję kremu.
5. Zdejmujemy rondel z ognia i pozostawiamy masę do wystudzenia.
6. Schłodzoną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy w zgodzie z instrukcją producenta, aż do momentu, gdy masa stanie się gęsta i kremowa.
7. Przelewamy lodową masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 3-4 godziny, aż lody dobrze stężeją.
8. Po wyjęciu lodów z zamrażarki można podawać je w wafelkach lub pucharkach i dowolnie dekorować np. posypką, bitą śmietaną, kawałkami owoców czy karmelem. Smacznego!

Podobne przepisy

lody śmietankowe bez maszynki
lody śmietankowe
śmietankowe lody
tradycyjne lody smietankowe
lody śmietankowe owocowe