Przepis na lukier ze smietany 📖
Przepis na lukier ze śmietany:Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj cukier puder.
3. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijaj lukier, aż będzie gładki i jednolity.
4. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, aż lukier będzie odpowiednio gęsty i lekko puszysty.
5. Gotowy lukier przelej do pojemnika na lukier lub od razu użyj do dekorowania ciast, babeczek, muffinek czy innych słodkości.
Uwaga: Lukier można w razie potrzeby zagęścić dodając więcej cukru pudru, bądź rozcieńczyć dodając trochę więcej śmietany. Dobierając konsystencję lukru, zależy to od indywidualnych preferencji.