Przepis na lukier ze smietany 📖

Przepis na lukier ze śmietany:

Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj cukier puder.
3. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijaj lukier, aż będzie gładki i jednolity.
4. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, aż lukier będzie odpowiednio gęsty i lekko puszysty.
5. Gotowy lukier przelej do pojemnika na lukier lub od razu użyj do dekorowania ciast, babeczek, muffinek czy innych słodkości.

Uwaga: Lukier można w razie potrzeby zagęścić dodając więcej cukru pudru, bądź rozcieńczyć dodając trochę więcej śmietany. Dobierając konsystencję lukru, zależy to od indywidualnych preferencji.

Podobne przepisy

sos pomidorowy bez smietany
zapiekankę bez śmietany
mazurek bez śmietany
faworki bez śmietany
makaron bez smietany