Przepis na mazurek bez śmietany 📖
Oto przepis na tradycyjny mazurek bez użycia śmietany:Składniki:
- 250 g mąki
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka dżemu (np. malinowego, truskawkowego lub porzeczkowego)
- 100 g mielonych orzechów lub migdałów
- kolorowe posypki do dekoracji
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i pokrusz je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Przełóż ciasto na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
7. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmaruj dżem.
8. Posyp ciasto mielonymi orzechami lub migdałami.
9. Na całość możesz dodać kolorowe posypki, aby nadać mu świątecznego wyglądu.
10. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz mazurek przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
11. Po upieczeniu wyjmij mazurek z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
12. Gdy już jest całkowicie zimny, pokrój go na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj.
Smacznego!