Przepis na majonez z serka wiejskiego 📖
Do przygotowania majonezu z serka wiejskiego potrzebować będziesz następujących składników:- 250g serka wiejskiego
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego)
1. W misce wymieszaj serko wiejskie, żółtka, musztardę, cukier i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
2. Stopniowo dodawaj olej roślinny, cały czas mieszając mikserem lub trzepaczką. Powoli wlewaj olej, aż majonez zgęstnieje i uzyska konsystencję odpowiednią dla Ciebie.
3. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku dodatkową solą lub sokiem z cytryny.
4. Gotowy majonez przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do dwóch tygodni.
Smacznego!