Przepis na sernik na zimno z twarogu wiejskiego 📖

Przepis na sernik na zimno z twarogu wiejskiego:

Składniki:
- 500 g twarogu wiejskiego
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania żelatyny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Sok z jednej cytryny
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)

Wykonanie:

1. Przygotuj formę o wymiarach około 24 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia.

2. Rozmieszaj herbatniki w malakserze lub umieść je w zamkniętym woreczku i rozgnieć wałkiem do uzyskania drobnych okruszków.

3. Rozpuść masło i wymieszaj je z herbatnikami, tworząc masę.

4. Wyłóż masę na spód formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

5. W międzyczasie, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstaw do ostygnięcia.

6. W osobnej misce umieść twaróg, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera.

7. Do masy serowej dodaj wystudzoną żelatynę i ponownie wymieszaj wszystko razem.

8. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.

9. Wlej ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły.

10. Wyjmij formę z lodówki i wylej na przygotowany spód sernikowy masę. Wyrównaj górną warstwę.

11. Przełóż sernik z powrotem do lodówki i pozostaw do stężenia na co najmniej 4-5 godzin (najlepiej na całą noc).

12. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami) i odstaw do lodówki do momentu podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na zimno z twarogu
prosty sernik na zimno z twarogu
sernik na zimno z chudego twarogu
sernik na zimno z twarogu i śmietany
sernik na zimno z twarogu z wiaderka