Przepis na makaron po azjatycku 📖
Przepis na makaron po azjatycku:Składniki:
- 250 g makaronu - najlepiej wstążki ryżowe lub jajeczne
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
- 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski
- 150 g cukinii, pokrojonej w cienkie paski
- 100 g groszku cukrowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Opcjonalnie: 1 papryczka chili, posiekana
- Opcjonalnie: 2 jajka, roztrzepane
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki lub kolendra, do posypania
Instrukcje:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odstaw.
2. W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek i cebulę, a następnie smaż je przez 2-3 minuty, aż staną się lekko złociste.
3. Dodaj marchewkę, cukinię, groszek cukrowy i papryczkę chili, jeśli używasz. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość.
4. W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dodaj mieszankę do warzyw w rondlu i dokładnie wymieszaj.
5. Jeśli używasz jajek, przekręć warzywa na jedną stronę rondla i wlej roztrzepane jajka na drugą stronę. Smaż przez około 1 minutę, a następnie wymieszaj warzywa z jajkami.
6. Dodaj ugotowany makaron do rondla, dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorący makaron po azjatycku posypany posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!