Przepis na makaron bezglutenowy 📖

Oto przepis na makaron bezglutenowy:

Składniki:
- 250g mąki bezglutenowej (np. mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy)
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje:

1. W dużym misie wymieszaj mąkę bezglutenową i sól.

2. W niewielkim naczyniu ubij jajka.

3. Wlej ubite jajka do miski z mąką i dodaj oliwę.

4. Składniki zaczynaj mieszać za pomocą widelca, aż powstanie zwarta masa.

5. Przenieś masę na stolnicę i zacznij ją wyrabiać rękami. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

6. Owinij ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

7. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.

8. Wytnij pasy lub kształty, które Ci odpowiadają.

9. Gotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 8-10 minut, aż będzie al dente.

10. Odcedź makaron, a następnie możesz go serwować z ulubionym sosem i dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron gryczany bezglutenowy
makaron bezglutenowy jajeczny
deser bezglutenowy
mazurek bezglutenowy
żurek bezglutenowy