Przepis na mazurek bezglutenowy 📖

Oto prosty przepis na mazurek bezglutenowy:

Składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 250 g mielonych orzechów laskowych
- 150 g masła (lub margaryny bezglutenowej)
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- marmolada (np. śliwkowa lub morelowa)
- posypka (np. migdały, orzechy)

Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę ryżową, mielone orzechy laskowe, cukier i cukier waniliowy.
2. Dodaj masło i żółtka, następnie zagnieć składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby trochę stężało.
4. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia.
5. Wierzch mazurka możesz delikatnie wyżłobić widelcem, aby uzyskać ozdobny wzór.
6. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy stanie się lekko rumiany.
7. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
8. Na ostudzone ciasto wyłóż marmoladę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni.
9. Posyp mazurek ulubioną posypką (np. migdałami lub orzechami).
10. Przez kilka godzin odstaw je na stół, aby składniki się przegryzły.
11. Gotowy mazurek pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

kebab bezglutenowy
omlet bezglutenowy
bigos bezglutenowy
makaron bezglutenowy
deser bezglutenowy