Przepis na makaron cannelloni z mięsem mielonym 📖
Oto przepis na makaron cannelloni z mięsem mielonym:Składniki:
- 250 g makaronu cannelloni
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, drobno posiekana
- 1 słoik passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 200 g startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W dużym garnku gotuj wodę i ugotuj makaron cannelloni według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź makaron i pozostaw go na boku.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, i smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj mięso mielone do patelni i duś je, mieszając, aż się dobrze zrumieni. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
5. Dodaj passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy do mięsa mielonego, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać niewielką ilość wody.
6. Napełnij gotowany makaron cannelloni przygotowanym sosem mięsnym. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym.
7. Posyp wierzch makaronu startym serem żółtym.
8. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, aż ser będzie złocisty i dobrze rozpuszczony.
9. Po upieczeniu cannelloni wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie podawaj ciepłe. Smacznego!
To jest przepis na pyszne i sycące makaron cannelloni z mięsem mielonym. Możesz go podać jako główne danie na obiad lub kolację.