Przepis na makaron carbonara ze śmietaną 📖
Składniki:- 300g spaghetti
- 200g boczku wędzonego w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- 100ml śmietany 30%
- 50g parmezanu startego
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj wodę z dodatkiem soli i ugotuj spaghetti według wskazówek na opakowaniu. Odcedź je, ale zachowaj trochę wody z gotowania.
2. Na patelni podsmaż boczek na rumiano. Gdy będzie gotowy, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez kolejną minutę.
3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z śmietaną i ¾ startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
4. Przełóż ugotowane spaghetti na patelnię z boczkiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj.
5. Zmniejsz ogień, dodaj mieszankę z żółtek i śmietany i pokręcaj, aż sos zacznie gęstnieć. Jeśli będzie zbyt gesty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
6. Na koniec posyp resztą startego parmezanu i wymieszaj.
7. Podawaj natychmiast z posiekaną natką pietruszki do dekoracji.
Smacznego!