Przepis na makaron chiński 📖
Oto prosty przepis na smaczny makaron chiński:Składniki:
- 250 g makaronu chińskiego (np. makaron ryżowy)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie paski
- 1 pęczek szparagów, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 200 g kiełkujących fasolek mung (opcjonalnie)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (ewentualnie sosu ostrygowego)
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania
Przygotowanie:
1. Makaron chiński gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę, i smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną.
3. Dodajemy marchewkę, szparagi i fasolkę mung, i smażymy przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale jeszcze chrupiące.
4. Do patelni dodajemy ugotowany makaron, sos sojowy i sos rybny. Mieszamy wszystko razem, smażąc przez kolejne 2-3 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przed podaniem posypujemy makaron posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Twoja pyszna i aromatyczna potrawa gotowa! Smacznego!