Przepis na sos pomidorowy chiński 📖

Oto przepis na sos pomidorowy chiński:

Składniki:
- 3 świeże pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Przygotuj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Dodaj cebulę i czosnek do rondla i smaż, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez kilka minut, aż pomidory zmiękną.
6. Przypraw pomidory solą i pieprzem.
7. Dodaj sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i sos rybny (jeśli używasz) do rondla.
8. Dobrze wymieszaj i gotuj na niskim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Sprawdź i dostosuj sezonowanie według własnych upodobań.
10. Sos pomidorowy chiński jest gotowy do podania. Możesz go używać jako sosu do dań chińskich lub jako dipu.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad chinski
makaron chiński
omlet chiński
makaron chiński z warzywami
makaron chiński z kurczakiem