Przepis na makaron chiński z warzywami 📖
Składniki:- 300g makaronu chińskiego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 100g groszku cukrowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i dodaj czosnek. Smaż przez kilka sekund, aż czosnek zacznie pachnieć.
4. Dodaj cebulę, marchewki, paprykę i groszek cukrowy. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Dodaj makaron do warzyw na patelnię i mieszaj delikatnie.
6. Wlej sos sojowy i sos rybny na wierzch makaronu i warzyw. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
8. Przełóż gotowy makaron chiński z warzywami na talerze i podawaj od razu.
Smacznego!