Przepis na makaron ze szpinakiem i warzywami 📖
Składniki:- 250g makaronu penne
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie, na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się miękka i lekko zrumieniona.
3. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz paski czerwonej papryki do patelni. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Następnie dodaj listki szpinaku do patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
5. Dodaj do warzyw suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos wydaje się za suchy.
6. Dodaj ugotowany makaron do patelni z warzywami i dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły. Podsmaż przez 1-2 minuty, aż wszystko będzie dobrze rozgrzane.
7. Przed podaniem posyp makaron startym parmezanem, jeśli lubisz. Smacznego!