Przepis na wątróbkę po azjatycku 📖

Oto przepis na wątróbkę po azjatycku:

Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub cukru brązowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka imbiru, startego
- 1/2 cebuli, pokrojonej w plastry
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny

Instrukcje:

1. Wątróbkę drobiową oczyść i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.

2. W misce wymieszaj sos sojowy, miód (lub cukier brązowy) i ocet ryżowy (lub sok z cytryny).

3. Rozgrzej olej arachidowy w głębokiej patelni lub woku na średnim ogniu. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez około minutę, aż zaczną wydzielać aromat.

4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni (lub woku) i smaż przez 2-3 minuty, aż wątróbka zmięknie.

5. Dodaj cebulę i papryczkę chili (jeśli używasz), smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając cały czas.

6. Wlej wcześniej przygotowany sos do patelni (lub woku) i wymieszaj wszystko razem. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż sos się zagęści.

7. Podawaj natychmiast jako danie główne lub jako dodatek do ryżu lub makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowina po azjatycku
kurczaka po azjatycku
makaron po azjatycku
dorsza po azjatycku
pierś z kurczaka po azjatycku