Przepis na wątróbkę po azjatycku 📖
Oto przepis na wątróbkę po azjatycku:Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub cukru brązowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka imbiru, startego
- 1/2 cebuli, pokrojonej w plastry
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
Instrukcje:
1. Wątróbkę drobiową oczyść i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
2. W misce wymieszaj sos sojowy, miód (lub cukier brązowy) i ocet ryżowy (lub sok z cytryny).
3. Rozgrzej olej arachidowy w głębokiej patelni lub woku na średnim ogniu. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez około minutę, aż zaczną wydzielać aromat.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni (lub woku) i smaż przez 2-3 minuty, aż wątróbka zmięknie.
5. Dodaj cebulę i papryczkę chili (jeśli używasz), smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając cały czas.
6. Wlej wcześniej przygotowany sos do patelni (lub woku) i wymieszaj wszystko razem. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż sos się zagęści.
7. Podawaj natychmiast jako danie główne lub jako dodatek do ryżu lub makaronu.
Smacznego!