Przepis na makaron sojowy z warzywami 📖
Składniki:- 200 g makaronu sojowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 1 zielona papryka, pokrojona w plastry
- 100 g brokułów, podzielonych na różyczki
- 100 g grochu, mrożonego lub świeżego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj makaron sojowy według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko złotawe.
3. Dodaj marchewkę, paprykę, brokuły i groch do rondla. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące.
4. Dodaj sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, aby równomiernie pokryć warzywa sosem.
5. Dodaj ugotowany makaron sojowy do rondla i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
6. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty, aby podgrzać makaron.
7. Przełóż gotowy makaron sojowy z warzywami do miseczek i podawaj od razu.
Smacznego!