Przepis na makaron spaghetti bolognese 📖
Składniki:- 400g makaronu spaghetti
- 400g mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 słoik passaty pomidorowej (500g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starty parmezan (opcjonalnie) do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na dużym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę, smażymy przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodajemy mieloną wołowinę do patelni i smażymy, aż mięso będzie miało brązowy kolor.
4. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, oregano, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem i doprowadzamy do wrzenia. Redukujemy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aby sos zagęścił się.
5. Podgrzewamy sos na małym ogniu, jeśli chcemy go jeszcze bardziej zagęścić.
6. Dodajemy ugotowany makaron do gotowego sosu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
7. Przekładamy spaghetti bolognese na talerze i posypujemy startym parmezanem, jeśli tego pragniemy.
8. Smacznego!